- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
O anumită rețea cerebrală extinsă ar putea indica un risc crescut de depresie
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un nou studiu sugerează că depresia ar putea lăsa urme permanente în structura creierului. Cercetătorii au descoperit că o rețea cerebrală esențială pentru atenția la stimulii din mediu este aproape de două ori mai mare la persoanele cu depresie comparativ cu cei fără această afecțiune. Și interesant este că această rețea rămâne extinsă chiar și după ce simptomele depresiei dispar.
Studiul a folosit imagistica prin rezonanță magnetică (fMRI) pentru a examina creierul a sute de persoane, inclusiv atât persoane cu depresie, cât și sănătoase. Au observat că rețeaua salienței, care ajută creierul să decidă ce stimuli sunt importanți, era mai mare la cei cu depresie. Aceasta sugerează că mărimea acestei rețele ar putea fi un semn de risc pentru depresie, nu doar un indicator al stării actuale de depresie.
Cercetătorii au găsit această rețea extinsă și la copii care nu aveau depresie încă, dar care aveau riscul de a dezvolta boala în adolescență. Această descoperire ar putea ajuta la identificarea timpurie a riscurilor și la prevenirea depresiei prin intervenții adecvate.